Under våren och hösten 2021 har vår Hållbarhetsgrupp skickat ut fyra enkäter till alla politiker (94 stycken) i Mölndal.
Här nedan kan du se vilken fråga som ställdes i enkät 2, fördelning av svar och även ta del av extra information via länkar.
2. Naturskyddsföreningen ställer frågan – om jordbruksmark
För en hållbar livsmedelskonsumtion behöver vi minska vår animaliekonsumtion och öka vår konsumtion av vegetabilier. Därtill behöver vi äta mer närproducerat av såväl kött, ägg, mejeriprodukter, spannmål, frukt och grönsaker – ja, av allt. Det innebär förstås att tillgången på jordbruksmark inom våra egna landsgränser och kommungränser kommer att bli än viktigare i framtiden. Trots att Miljöbalken kräver långtgående överväganden innan jordbruksmark tas i anspråk för t ex vägar och bostäder, exploateras ca 600 hektar jordbruksmark per år i Sverige (vilket motsvarar närmare 900 hyfsat stora fotbollsplaner, varje år). Över tid blir det en ansenlig mängd jordbruksmark, som inte kan återställas för att brukas inom överskådlig tid.
Fråga:
Anser du att Mölndals Stad tar tillräcklig hänsyn till framtida behov och värde av jordbruksmark i sina exploateringsplaner?
Svar: (16 st)
EXTRA INFORMATION OM FRAMTIDENS HÅLLBARA JORDBRUK, LIVSMEDELSPRODUKTION OCH LIVSMEDELSKONSUMTION
Rapport från workshop med Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket om livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan:
Rapport från Lantmännen, ”Framtidens jordbruk – vägen mot ett klimatneutralt jordbruk 2050”.
https://www.lantmannen.se/framtidens-jordbruk/rapporten-framtidens-jordbruk/
”Det tar 1000 år att återställa bebyggd mark till åkermark.” Länk till artikel i Jordbruksaktuellt: https://www.ja.se/?p=38238&%3Bpt=105
Ekologiskt jordbruk bidrar till 8 av de 17 globala målen, länk till artikel:
Kommentera